Category - ASB Financing

Dividen ASB 2020

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telahpun mengumumkan pulangan dividen ASB bagi tahun 2020. Ianya adalah pengagihan pendapatan 4.25 sen seunit dan juga pengagihan ehsan 0.75 sen seunit bagi 30,000 unit pertama yang dipegang oleh pemegang unit ASB sempena ulang tahun ke-30 dana amanah itu. Syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) itu berkata, ia membabitkan jumlah pembayaran pengagihan pendapatan sebanyak RM7.6 bilion kepada 10.2 juta pemegang unit dengan pelaburan berjumlah 173.2 bilion unit.

Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Dr Zeti Aziz yang membuat pengumuman tersebut secara langsung, berkata pengagihan pendapatan ASB kekal kompetitif meskipun berdepan cabaran ekonomi akibat COVID-19.

Agihan kepada RM7.6 bilion kepada 10.2 juta pemegang unit dengan pelaburan berjumlah 173.2 bilion unit.

Agihan Dividen ASB 2020

Dividen ASB 2020 adalah seperti berikut :

  • Pembayaran terdiri daripada pengagihan pendapatan 3.50 sen seunit dan bonus 0.75 sen seunit dengan jumlah keseluruhan sebanyak 4.25 sen seunit.
  • Bersempena dengan Ulang Tahun ke-30 ASB, pemegang unit akan turut menerima khas Ehsan 0.75 sen seunit untuk 30,000 unit pertama.

Pelabur yang mempunyai simpanan di ASB pasti sedang berkira-kira sekarang berapakah jumlah dividen yang akan diperolehi. Sebenarnya walaupun dividen ASB telahpun menurun, tetapi interest untuk ASB Financing juga telah turun sehingga 3.5% jika dibandingkan pada tahun-tahun lepas mencecah sehingga 5%. Dengan isu pandemik COVID19 yang sedang melanda dunia sekarang, sedikit mana pun untung ianya merupakan keuntungan. Secara kasarnya berikut adalah cara pengiraan Dividen ASB 2020.

Contoh untuk pemegang unit ASB yang mempunyai RM100,000

RM100,000 x 4.25  = RM4,250
Untuk 30,000 unit pertama
*1 Unit = RM1
RM30,000 x 0.75% = RM225
Jumlah keseluruhan = RM4,475

Jumlah keuntungan keseluruhan sekiranya pemegang unit ASB membuat ASB Financing bukanlah dikira berdasarkan dari dividen semata-mata. Pemegang unit ASB, juga akan menerima pulangan dari surrender value ketika menutup akaun ASB Financing nanti. Pada post saya akan datang datang saya akan kongsikan macam mana nak maksimumkan keuntungan melalui ASB Financing dan pengiraan asas surrender value.

InsyaAllah bila kita dah tau apa yang kita buat dan faham teknik pelaburan bijak melalui ASB Financing kita akan boleh susun semula perancangan kewangan kita untuk tahun 2021.

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

ASB Financing Interest Rate 3.6%

Sekarang adalah masa yang terbaik untuk mula menyimpan di ASB Financing dengan interest rate yang rendah. Kalau kebiasaannya interest rate bagi pembiayaan ASB Financing mencecah sehingga 5%. Manakala ketika PKP, bank telah menurunkan interest rate bagi permohonan ASB Financing kepada 3.85%. Walau bagaimanapun, bank menurunkan lagi interest rate pada bulan Ogos 2020 kepada 3.6% bagi menggalakkan lebih ramai mengambil peluang keemasan ini.

Situasi ini adalah jarang-jarang berlaku dan semua orang harus mengambil peluang ini untuk memulakan pembiayaan ASB Financing sebagai salah satu persediaan pasca COVID-19. Mari kita lihat semula jumlah pembiayaan bulanan dengan interest rate yang baru ini iaitu 3.6%.

Interest Rate 3.6%
RM200,00 bulanan RM787
RM150,000 bulanan RM591
RM100,000 bulanan RM400

Read More

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Promosi ASB Loan sempena PKP

ASB Loan atau ASB Financing adalah salah satu cara pelaburan bijak yang dapat mengaut keuntungan yang berlipat ganda. Dengan mempunyai modal yang minimum, pelaburan melalui ASB Loan adalah salah satu langkah yang patut diambil oleh semua bumiputera. Tambahan pula ketika kita sedang dilanda wabak COVID-19, kita harus bersedia dengan simpanan  yang bijak dan pelaburan yang berisiko rendah. Kali ini saya ingin kongsikan promosi ASB Loan sempena PKP.

Tetapi sebelum itu ingin saya kongsikan di mana ASB Loan adalah pinjaman konvensional manakala ASB Financing adalah pembiayaan Islamik.

Interest Rate ASB Loan/Financing sempena PKP

Bagi yang belum tahu ataupun tidak yakin lagi untuk melabur di dalam ASB Financing, ini adalah waktu yang terbaik. Ini adalah kerana ketika PKP sehingga PKPB, interest rate untuk permohonan ASB Financing adalah yang paling rendah sekali. Pada kebiasaannya interest rate bagi pembiayaan ASB Financing mencecah sehingga 5%. Manakala ketika PKP, bank telah menurunkan interest rate bagi permohonan ASB Financing sehingga 3.85%. Situasi ini jarang-jarang berlaku dan sebagai pelabur yang bijak, kita harus mengambil peluang ini sekarang. Read More

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Perbezaan ASB dan ASBF

Assalamualaikum semua. Apakah perbezaan ASB dan ASBF? Ini adalah persoalan yang paling popular dan sering ditanya bila kita bercakap tentang ASB ataupun Amanah Saham Bumiputera. Kali ni saya nak terangkan apakah perbezaan ASB dan ASBF ataupun ASB Financing. Sebelum saya  teruskan, saya ingin tekankan iaitu kedua-duanya adalah pelaburan yang sangat baik dan bijak. Sangat rugi kalau kita tak memiliki salah satu daripadanya sebab kita akan mendapat keuntungan dari dividen tahunan yang ditawarkan.

Mari kita mulakan apakah perbezaan antara ASB dan ASB Financing.

Read More

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial