Category - Tip Kewangan

Cara Auto Debit Setiap Bulan Menggunakan Maybank2u

Auto Debit adalah proses memindahkan duit dari akaun simpanan Maybank kita ke akaun lain untuk tujuan seperti simpanan peribadi, pembayaran loan, credit card ataupun apa sahaja secara automatik setiap bulan. Kadang kala ada orang yang ingin proses pemindahan atau pembayaran bulanan mereka dilakukan secara automatik sebaik sahaja gaji masuk pada hujung bulan.  Selain untuk tujuan komitmen bulanan, cara ini juga boleh digunakan untuk memberi wang kepada ibubapa contohnya setiap bulan secara automatik. Macam mana caranya? Senang saja! Kali ini Fatheen akan kongsikan cara auto debit setiap bulan menggunakan Maybank2u.

1. Buka laman web http://maybank2u.com.my dan login

Cara Auto Debit Setiap Bulan Menggunakan Maybank2u

2. Pada menu utama Maybank2u, klik pada menu PAY & TRANSFER. Read More

Cara Download Penyata Bank RHB

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kali ni Fatheen nak kongsikan cara download penyata bank RHB dari laman web RHB. Penyata bank peribadi ni kadang kala diperlukan untuk buat permohonan pembiayaan dengan bank seperti untuk personal loan ataupun ASB Financing. Kalau dulu semua penyata ini akan dihantarkan secara pos kepada kita, tetapi sekarang ni kita sendiri dah boleh download penyata bank RHB ini melalui laman web.

Sebelum kita mulakan, pastikan anda menggunakan Internet Explorer ataupun Mozila Firefox untuk login RHB secara online sebab beberapa browser kadang-kadang tak support sangat. Tapi kalau nak guna handphone juga boleh. Penyata bank RHB ni nanti hanya boleh di download dalam format PDF sahaja. Read More

Dividen ASB 2020

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telahpun mengumumkan pulangan dividen ASB bagi tahun 2020. Ianya adalah pengagihan pendapatan 4.25 sen seunit dan juga pengagihan ehsan 0.75 sen seunit bagi 30,000 unit pertama yang dipegang oleh pemegang unit ASB sempena ulang tahun ke-30 dana amanah itu. Syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) itu berkata, ia membabitkan jumlah pembayaran pengagihan pendapatan sebanyak RM7.6 bilion kepada 10.2 juta pemegang unit dengan pelaburan berjumlah 173.2 bilion unit.

Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Dr Zeti Aziz yang membuat pengumuman tersebut secara langsung, berkata pengagihan pendapatan ASB kekal kompetitif meskipun berdepan cabaran ekonomi akibat COVID-19.

Agihan kepada RM7.6 bilion kepada 10.2 juta pemegang unit dengan pelaburan berjumlah 173.2 bilion unit.

Agihan Dividen ASB 2020

Dividen ASB 2020 adalah seperti berikut :

  • Pembayaran terdiri daripada pengagihan pendapatan 3.50 sen seunit dan bonus 0.75 sen seunit dengan jumlah keseluruhan sebanyak 4.25 sen seunit.
  • Bersempena dengan Ulang Tahun ke-30 ASB, pemegang unit akan turut menerima khas Ehsan 0.75 sen seunit untuk 30,000 unit pertama.

Pelabur yang mempunyai simpanan di ASB pasti sedang berkira-kira sekarang berapakah jumlah dividen yang akan diperolehi. Sebenarnya walaupun dividen ASB telahpun menurun, tetapi interest untuk ASB Financing juga telah turun sehingga 3.5% jika dibandingkan pada tahun-tahun lepas mencecah sehingga 5%. Dengan isu pandemik COVID19 yang sedang melanda dunia sekarang, sedikit mana pun untung ianya merupakan keuntungan. Secara kasarnya berikut adalah cara pengiraan Dividen ASB 2020.

Contoh untuk pemegang unit ASB yang mempunyai RM100,000

RM100,000 x 4.25  = RM4,250
Untuk 30,000 unit pertama
*1 Unit = RM1
RM30,000 x 0.75% = RM225
Jumlah keseluruhan = RM4,475

Jumlah keuntungan keseluruhan sekiranya pemegang unit ASB membuat ASB Financing bukanlah dikira berdasarkan dari dividen semata-mata. Pemegang unit ASB, juga akan menerima pulangan dari surrender value ketika menutup akaun ASB Financing nanti. Pada post saya akan datang datang saya akan kongsikan macam mana nak maksimumkan keuntungan melalui ASB Financing dan pengiraan asas surrender value.

InsyaAllah bila kita dah tau apa yang kita buat dan faham teknik pelaburan bijak melalui ASB Financing kita akan boleh susun semula perancangan kewangan kita untuk tahun 2021.

Tip Perancangan Kewangan 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Pejam celik pejam celik tahun 2020 bakal melabuhkan tirainya dan kita semua akan memasuki tahun baru iaitu tahun 2021 tak lama lagi. Tahun 2020 ni, nampaknya tak seperti yang kita semua gambarkan dengan pelbagai dugaan yang melanda seluruh dunia dengan pandemik COVID-19 yang menyerang seluruh negara. COVID-19 bagaikan taufan yang melanda tanpa kita semua sempat bersedia. Tentunya sudah banyak yang kita pelajari dari kejadian ini dan ini adalah masanya yang terbaik untuk kita merancang dan bersiap sedia untuk menempuh tahun 2021. Di sini ingin saya kongsikan Tip Perancangan Kewangan 2021 yang diharapkan bermanfaat kepada kita semua.

Masih ingat tak ketika fasa pertama PKP ataupun Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan oleh kerajaan bagi membendung wabak COVID-19 di negara kita? Ianya merupakan langkah bijak kerajaan bagi mengawal penularan COVID-19 namun begitu ianya memberi implikasi yang dasyat kepada ekonomi negara. Pelbagai sektor dan perniagaan terpaksa gulung tikar dan dilaporkan hampir 100,000 pekerja hilang sumber pendapatan.

1. Mulakan Simpanan Kecemasan

Menurut dari kajian media, hampir 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan RM1,000. Simpanan adalah sangat-sangat penting tambahan lagi simpanan kecemasan. Digalakkan untuk mempunyai sekitar 3 hingga 6 bulan nilai simpanan kecemasan mengikut jumlah komitmen bulanan. Ianya akan dapat membantu kita untuk “bernafas” seketika sekiranya terjadi apa-apa yang tidak diingini seperti kehilangan kerja atau sebagainya.

Read More

5 Amalan Kewangan Baik

Dalam menentukan pendapatan kewangan yang kukuh dan perancangan simpanan masa hadapan yang baik, kita harus mempunyai beberapa sikap dan amalan yang betul dalam pengurusan wang. Gagal menguruskan perbelanjaan harian dan merancang komitmen bulanan merupakan di antara salah satu faktor kegagalan perancangan kewangan. Dengan mempunyai amalan yang baik dan sihat dalam pengurusan wang akan membantu kita untuk mempunyai kewangan yang kukuh pada masa akan datang. Kali ini saya ingin kongsikan 5 Amalan Kewangan Baik  yang patut diamalkan oleh setiap orang.

1. Saving Habits (Amalan Menyimpan)

Kita kena pandai merancang dan menyimpan pendapatan bulanan kita. Biasanya 20-30% dari jumlah pendapatan bulanan adalah diasingkan untuk simpanan. Lakukan ini setiap kali pada hari dapat gaji, dan bukannya selepas membuat perbelanjaan. Pindahkan ke dalam akaun peribadi yang lain dan jangan campurkan dengan akaun yang sama bagi mengelakkan terbelanja. Mula-mula memang susah, tapi lama-kelamaan kita akan terbiasa dengan habit ini.

Tapi kalau tak mampu juga menyimpan, sekurang-kurangnya cubalah simpan sedikit.

2. Spending Habits (Amalan Berbelanja)

Berbelanjalah mengikut keperluan dan kemampuan. Jangan terikut-ikut peredaran semasa ataupun beli benda viral semata-mata untuk nampak kaya ataupun mampu untuk beli. Beli perkara yang kita perlu sahaja dan kalau ada keinginan sesuatu barang pun rancang dan simpan untuk beli barang tersebut. Bukannya ada duit lebih sedikit terus beli. Selain itu juga, kita boleh track setiap komitmen bulanan kita dan tengok secara keseluruhan perbelanjaan bulanan kita.

Saya suka tengok overall komitmen bulanan saya dan lepas tu saya akan tengok manakah yang boleh dikurangkan. Contohnya dulu saya suka melanggan Netflix HD yang berharga RM55 sebulan semata-mata ingin menonton K-Drama kegemaran saya. Lepas tu saya jarang-jarang ada masa menonton dan akhirnya saya tutup. Begitu juga dengan bil internet, telefon dan apa-apa yang kita rasa tak penting, kita tutup dan tamatkan kontrak.

3. Credit Card Habits (Amalan Kad Kredit)

Kad kredit sebenarnya bagus kalau digunakan dengan baik dan bijak. Sebenarnya ramai yang tersilap dan menggunakan kad kredit dengan cara yang salah. Kita sepatutnya hanya membuat pembayaran menggunakan kad kredit dengan nilai yang kita mampu bayar semula ataupun sebenarnya kita ada jumlah nilai tersebut dalam bentuk tunai. Kad kredit memudahkan kita membuat pembayaran disamping mendapat penjimatan serta cash back dengan melakukan transaksi.

Tapi ramai orang silap dan belanja untuk jumlah wang yang mereka tiada. Jadi akhirnya kad kredit menjadi beban  dan komitmen bulanan yang memeritkan. Sepatutnya setiap pembayaran menggunakan kad kredit dibayar terus sebelum 20 hari bagi mengelakkan interest.

Kad kredit tak bersalah tau, yang salah cara kita mengunakan kad kredit.

4. Income Habits (Amalan Pendapatan Tambahan)

Dalam zaman kita sekarang ni memang tak cukup kalau mengharapkan dari duit gaji bulanan saja. Bukan nak kata kita ni boros atau tak pandai berjimat, tetapi kita sudah kena pandai untuk mencari pendapatan tambahan dengan cara bijak. Amalan kewangan yang bijak adalah dengan menggandakan tunai yang ada ditangan melalui pelaburan.

Gandakan perlaburan melalui ASB Financing

Ada banyak cara dan teknik untuk membuat pelaburan bijak tetapi salah satu pelaburan bijak yang saya ingin kongsikan adalah melalui ASB Financing. Masih ramai yang tidak tahu dengan ASB Financing dan kalau ada tahu pun mereka rasa mereka tidak mampu dan belum bersedia untuk membuatnya. Kenapa? Sebab kebanyakkan orang rasa susah untuk membuat komitmen tetap secara bulanan. Ianya memang susah, tapi sebab itulah ada juga orang yang memanggil ASB Financing sebagai teknik “force saving”.

ASB Financing merupakan salah satu teknik pelaburan bijak

Bayangkanlah dengan komitmen yang rendah setiap bulan, pada hujung tahun nanti kita akan pulangan semula melalui dividen. Apa yang menariknya juga, nilai dividen ini dikira berdasarkan jumlah pembiayaan ASB Financing. Amalan ni lebih bijak dari menyimpan duit di dalam akaun simpanan biasa ataupun akaun simpanan ASB.

5. Sedekah

Semakin banyak rezeki kita dapat semakin banyak kita harus memberi dan bersedekah. Ini merupakan amalan yang sangat baik dan dituntut. InsyaAllah dengan amalan bersedekah rezeki kita akan bertambah dan dilimpahkan lagi.

Semoga 5 Amalan Kewangan Baik yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada semua dan dimurahkan rezeki. InsyaAllah

 

ASB Financing Interest Rate 3.6%

Sekarang adalah masa yang terbaik untuk mula menyimpan di ASB Financing dengan interest rate yang rendah. Kalau kebiasaannya interest rate bagi pembiayaan ASB Financing mencecah sehingga 5%. Manakala ketika PKP, bank telah menurunkan interest rate bagi permohonan ASB Financing kepada 3.85%. Walau bagaimanapun, bank menurunkan lagi interest rate pada bulan Ogos 2020 kepada 3.6% bagi menggalakkan lebih ramai mengambil peluang keemasan ini.

Situasi ini adalah jarang-jarang berlaku dan semua orang harus mengambil peluang ini untuk memulakan pembiayaan ASB Financing sebagai salah satu persediaan pasca COVID-19. Mari kita lihat semula jumlah pembiayaan bulanan dengan interest rate yang baru ini iaitu 3.6%.

Interest Rate 3.6%
RM200,00 bulanan RM787
RM150,000 bulanan RM591
RM100,000 bulanan RM400

Read More

Promosi ASB Loan sempena PKP

ASB Loan atau ASB Financing adalah salah satu cara pelaburan bijak yang dapat mengaut keuntungan yang berlipat ganda. Dengan mempunyai modal yang minimum, pelaburan melalui ASB Loan adalah salah satu langkah yang patut diambil oleh semua bumiputera. Tambahan pula ketika kita sedang dilanda wabak COVID-19, kita harus bersedia dengan simpanan  yang bijak dan pelaburan yang berisiko rendah. Kali ini saya ingin kongsikan promosi ASB Loan sempena PKP.

Tetapi sebelum itu ingin saya kongsikan di mana ASB Loan adalah pinjaman konvensional manakala ASB Financing adalah pembiayaan Islamik.

Interest Rate ASB Loan/Financing sempena PKP

Bagi yang belum tahu ataupun tidak yakin lagi untuk melabur di dalam ASB Financing, ini adalah waktu yang terbaik. Ini adalah kerana ketika PKP sehingga PKPB, interest rate untuk permohonan ASB Financing adalah yang paling rendah sekali. Pada kebiasaannya interest rate bagi pembiayaan ASB Financing mencecah sehingga 5%. Manakala ketika PKP, bank telah menurunkan interest rate bagi permohonan ASB Financing sehingga 3.85%. Situasi ini jarang-jarang berlaku dan sebagai pelabur yang bijak, kita harus mengambil peluang ini sekarang. Read More

Perbezaan ASB dan ASBF

Assalamualaikum semua. Apakah perbezaan ASB dan ASBF? Ini adalah persoalan yang paling popular dan sering ditanya bila kita bercakap tentang ASB ataupun Amanah Saham Bumiputera. Kali ni saya nak terangkan apakah perbezaan ASB dan ASBF ataupun ASB Financing. Sebelum saya  teruskan, saya ingin tekankan iaitu kedua-duanya adalah pelaburan yang sangat baik dan bijak. Sangat rugi kalau kita tak memiliki salah satu daripadanya sebab kita akan mendapat keuntungan dari dividen tahunan yang ditawarkan.

Mari kita mulakan apakah perbezaan antara ASB dan ASB Financing.

Read More

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial